vier dagen van de week
Nieuws Informatie Deelnemers Contact



week 13 - 14: 10 - 17 april 2010

20 x 20

    

Op 10 april 2010 bestaat Lunchroom Kolste 20 jaar.
De kinderen wilden dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan, en hebben als geschenk voor Eghard en Hanneke Kolste de tentoonstelling 20 x 20 opgezet.

Voor 20 x 20 zijn, zover ze waren te traceren, alle kunstenaars aangeschreven die in de afgelopen 20 jaar in lunchroom Kolste hebben geëxposeerd. Hen is gevraagd een werk voor een liber amicorum (papierformaat 20 x 20 cm) te maken, eventueel begeleid met een tekst ‘Denkend aan Kolste…’.

De deelnemende kunstenaars:

[ Adrie Arendsman ] [ Mohammed Arshad ] [ Willemina Bakkenes ] [ Stans Bakker ] [ Willie Beckmans ] [ Jan Beerling ] [ Guusje Beverdam ] [ Frans Bolscher ] [ Agnes Booijink ] [ Jozef de Bot ] [ Reinhard Dasenbrock ] [ Pier van Dijk ] [ Mia Dikken ] [ Ank van Egmond ] [ Hetty Franken ] [ Jan de Groote ] [ Paul Hajenius ] [ Arjen Hoogervorst ] [ Peter Hoogers ] [ Jop Horst ] [ Alena Hudcovicova ] [ Suzy Hulshoff ] [ Jan willem Kappelhoff ] [ Marcel Kistemaker ] [ Marian Kromkamp ] [ Toos Kottink ] [ Wilfried Lansink ] [ Kris Linders ] [ Ricardo Liong-A-Kong ] [ Gerard van der Maar ] [ Anneke Malingré ] [ Nanon C.F. Morsink ] [ Rob von Piekartz ] [ Louise Oijen ] [ Gooike Postma ] [ Marijke de Ridder ] [ Emiel Rombouts ] [ Fenneke ten Thij ] [ Bert van Santen ] [ Ben Schildkamp ] [ Gonda Steffens ] [ Matjaz Stuk ] [ Arpad Szombathelyi ] [ Johan van der Veen ] [ Fred van de Ven ] [ Nicole Voogd ] [ Simone Zacharias ]

Van het ingeleverde werk is in beperkte oplage de uitgave, 20 x 20, gemaakt; ter inzage in lunchroom Kolste (niet te koop); de originele werken worden van 10 - 17 april geëxposeerd.


Uit het voorwoord 20 x 20

(…)
Van vier krukken naar vijftig zitplaatsen, waar altijd plek is voor een 51e kruk, waar de gasten kunnen genieten van de geur van huisgemaakte appeltaart en versgemalen koffie. Daarnaast is het altijd luisterende oor, de gezelligheid, betrokkenheid en het open staan voor nieuwe ideeën typisch Kolste. Deze gastvrijheid kenmerkt jullie beiden. Ieder op eigen bijzonder kunstige en mooie manier.
(…)


Tentoonstelling

Scroll naar rechts > 


Size DOES Matter

Afgelopen zaterdag, met recht een zoete inval bij lunchroom/kunstroom Kolste. Een mager zonnetje met nog een kille bries, de eerste kopers al op de markt en veel, heel veel fietsen voor de deur van de lunchroom die dan nog niet eens geopend zou moeten zijn. Binnen is het om 9 uur al een drukte van belang. De familie voor een deel nog aan het ontbijt, kinderen en vrienden die de bediening overnemen en kunstenaars die in steeds grotere getale acte de presence geven. De kunstenaars, allen één of meerdere keren te gast geweest met hun werk aan de muren van de lunchroom, kwamen ook niet met lege handen. Eenieder bracht op zijn of haar eigen wijze een ode aan Eghard en Hanneke Kolste, de enthousiaste uitbaters van dit bijzondere etablissement. Het door de organisatie voorgeschreven formaat van 20 * 20 cm bleek voor sommigen niet haalbaar te zijn en anderen stelde het juist voor problemen omdat ze zich in hun dagelijkse kunstpraktijk niet plegen te beperken tot een dergelijke twee -of soms ook drie dimensionale maat.

Eghard en Hanneke weten het al jaren en serveren dan ook altijd forse formaten appelpunten en kruidkoekplakken uit eigen oven bij hun overheerlijke kopje koffie. Size does matter, stel ik dan ook, misschien ten overvloede, vast. Niet iedere kunstenaar heeft zich, als gezegd, tot het voorgeschreven formaat beperkt en dat komt zo hier en daar het ritme van de tentoonstelling niet ten goede. Overigens zonder echt storend te zijn en zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de getoonde kunstwerken in zijn algemeenheid. Natuurlijk is er altijd ook sprake van persoonlijke voorkeur, ook van uw dienstbare recensent, als er 50 kunstenaars met één werkje in een groepstentoonstelling van 50 kunstenaars uitpakken.

Voor sommigen was de ode aanleiding om eens uit te pakken met kleurige taartjes of schonkige appelpunten met referenties aan 17de eeuwse schilders, anderen produceerden architectonische stillevens en weer anderen leverden abstracte kleurrijke taferelen of conceptuele hoogstandjes op waar je als argeloze toeschouwer toch even langer bij stil moet staan. Er is keramiek te zien, in een 20 * 20 lijstje en ook fotografie van verschillende kunstenaars kun je er bewonderen. De Hengelose stadschroniqueur heeft een prachtige tekening met uitzicht vanuit de lunchroom gemaakt en andere kunstenaars hebben soms politieke en filosofische statements op kunstzinnige wijze vormgegeven. En dan de fragielere werken, soms aandoenlijk soms lieflijk of zelf poëtisch.

Je kunt zien dat de kunstenaars hun best hebben gedaan hun waardering voor de kunstroom en haar uitbaters tot uitdrukking te brengen. Dit keer ook geen looplijst, want tot mijn grote verdriet is geen van de kunstwerken te koop. Alle kunstwerken zijn geschonken aan Eghard en Hanneke. Misschien moet ik ze alvast het boekje Geven aan Cultuur aanreiken, deze brochure handelt over de fiscale voordelen van een gift. Mijn broodheer AkkuH is een instelling die voldoet aan de normen die de fiscus stelt aan ‘Algemeen nut beogende instellingen (ANBI)’ en wie weet dat de werken uit deze tentoonstelling over enkele decennia onder beheer van onze collectie kunnen worden gebracht. Op die wijze wordt er een grandioos tijdsbeeld met betrekking tot een uniek concept rond beeldende kunst in Hengelo ook toegankelijk voor toekomstige generaties. Een uniek tijdsbeeld is wat deze tentoonstelling ook nu al oplevert, gauw gaan kijken dus en vergeet bij de oogstrelende werkjes niet ook de inwendige mens te verwennen. Gelukkig kan dat allebei bij lunchroom/kunstroom Kolste.

Klinkt wel heel erg hebberig, nietwaar ?


Ronald Schulp
13 april 2010