vier dagen van de week
Nieuws Informatie Deelnemers Contact

 

week 20: 19 - 22 mei 2010

Ebba van der Bijl

 

 

Met de zon in de rug en binnen aan de koffie

 

Uitnodiging


Tentoonstelling

Scroll naar rechts >   


Ebba van der Bijl in lunchroom Kolste

Ebba van der Bijl maakt beelden van silhouetten in gras. Het duurt even maar dan maken de mensvormen zich voor je ogen los van het gras om autonome beelden te worden.

Verschillende associaties komen in mij op, witte wieven, de Twentse legende van vrouwen die in nevel gehuld net boven de grond zweven. Of steltlopers met lange benen en hoekige broeken. Ook Charlotte van Pallandt die Wilhelmina in haar robuustheid heeft gevangen in brons komt in mij op kijkend naar Ebba’s foto’s.

Maar de associatie die het langst blijft is de kunstenaar Giacometti die tere fragiele beelden in brons van lange mannen heeft gemaakt. Ik heb sterk het vermoeden dat hij door zijn eigen verlengde silhouet te zien de inspiratie kreeg voor deze lange mannen serie.

Wat zou Ebba ons willen vertellen met deze herhaling van schimmen in het gras? De houding van deze mensfiguren valt mij het sterkst op, robuust en rond maar ook teer en kwetsbaar door het kleine gebogen hoofd op een tweetal foto’s. Een schimmenspel waar houding en omvang een afwisselend verhaal vertellen. Ze laten ons dromen en associëren. Een mooie geheimzinnigheid die aanwezigheid tegelijk met afwezigheid laat bestaan.


Chantal Uylen
16 mei 2010