vier dagen van de week
Nieuws Informatie Deelnemers Contact

 

week 6: 10 - 13 februari 2010

Peter HoogersPeter Hoogers
Eendrachtstraat 1, 7553 AW Hengelo
074 277 68 81
peterhoogers@home.nl
www.peterhoogers.nl


Witte nachten
St. Peterburgse portretten

 
Is dit de juiste vertaling van portretten van mensen die ik op straat tegenkom?
Zijn ze tevreden met zich zelf?
Als ik ze aankijk krijgt het gezicht meestal een andere uitdrukking.
De verandering in hun expressie als ze geconfronteerd worden met een meestal glimlachende man van middelbare leeftijd.
Als ik op dat moment een portret maak is het eigenlijk een geprojecteerd zelfportret; het is hun reactie op mij.
Als ik al deze portretten aan de muur hang is dat een fragment van mijn belevingswereld.
De stad is het decor of de aanleiding voor een grote concentratie van mensen.
Niet meer en niet minder.
Het atelier is een laboratorium om schilderkunstige problemen op te lossen.


Uitnodiging


Tentoonstelling

Scroll naar rechts > 


WITTE NACHTEN
BELEYE NOCHI БЕЛЫЕ НОЧИ

Allereerst wil ik bedanken: Ustinya R., Roksana K., Tasha A., Valeska ., Zilya N., Misha C., Nadya M., Polina L., Gala L., Yelizaveta G., Cyzarine G., Fedora E., Lida J., Miroslava V., Anouska V., Oksana H., Larissa O., Svetlana P., Nadenka M., Dunya M., Siara S., Fayina V., Orlenda Z., Raisa S., Nikita G., Dasja W., Onarada B., Lenka H., Lyudmila K., Rufina J., Kisa L., Larissa V., Orina J., Rufina Z., Aglaya D., Sofiya F., Varya R. en Tanja A.,
voor het prikkelen van mijn fantasie.
Deze portretten heb ik uitsluitend gemaakt uit liefde, liefde voor de schilderkunst.
Russische vrouwen zijn sterk, romantisch, teder, eerlijk, lief, begrijpend, ze drinken je onder de tafel. Ze zijn gevoelig, elegant, betrouwbaar, stijlvol en sexy. Zacht, medelevend, sterk op de familie gericht, zacht en gemakkelijk in de omgang. Russische vrouwen zijn bewonderenswaardig, bezitten vele talenten zowel in de keuken als in bed. Ze zijn harde werkers, intelligent en charmant. Een Russische vrouw weet dat ze een vrouw is en is daar trots op. In de witte nachten in St.Petersburg waarin de zon niet onder gaat, in mei en juni zijn de Russische vrouwen op hun mooist.

СПАСИБО


Een goed begin is het halve werk

Peter Hoogers en zijn portretten van Russische vrouwen is zo’n goed begin. Onder het genot van een kopje koffie bij lunchroom galerie Kolste dol ik wat met Peter. Nee, ik hoef niets van hem te weten, ik wil onbevangen commentaar leveren op wat ik zie. Ik ken Peter Hoogers natuurlijk al veel langer van zijn gevarieerde werk als beeldend kunstenaar. AkkuH heeft niet voor niets werk van zijn hand in haar collectie. Peter werkt daarnaast ook met schoolkinderen en het programma ‘kunstkoppen’ bevat steevast een portret of het schilderij ‘de kus’ van zijn hand.

De portretten die hij nu laat zien zouden er zo weer in kunnen passen. Ik wil proberen de ballast van de kennis van zijn werk af te schudden en met een frisse blik te kijken. En misschien wel juist vanwege de sfeer die past bij het inrichten van een tentoonstelling aan de muren van lunchroom Kolste maakt dat me dat wonderwel lukt. Hier geen ivoren toren, hier geen kunsttheoretisch gezever, nee hier een kwajongensachtige, ongedwongen sfeer. Laagdrempelig is het kunstpausen-woord voor die ambiance, maar dan ook werkelijk zonder drempels. Kenmerkend voor het succes door de jaren heen van de combinatie van beeldende kunst en een koffie met gebak of een broodje.

Peter heeft zijn portretten, allemaal van hetzelfde formaat, gegroepeerd: vijf keer vijf en twee keer zeven. De portretten dragen de naam van de geportretteerde Russische vrouwen en zijn schijnbaar zonder speciale reden zo bij elkaar gebracht. Maar als je even langer kijkt ontdek je een terugkerend ritme. Niet alleen de manier van presenteren vertoont dat ritme, ook valt op de rijke kleurschakeringen en veelheid aan gezichtsexpressie. De gezichten spreken boekdelen, verdriet, extase, geluk en humor. Peter weet de peilloze diepte van de ziel en de gemoedstoestand van zijn modellen met een paar sterke penseelstreken te vangen. Zijn klasse zit hem er in dat hij om het verhaal van zijn model te vertellen alleen haar gezicht maar nodig heeft en zich daar dan ook met kennelijk plezier op heeft uitgeleefd. Peter is een beest, een schilderbeest dat gepassioneerd en met liefde schildert wat hem voor de ogen of voor de geest komt. Dit keer een serie treffende portretten van Russische vrouwen, die hij in zijn begeleidende tekst allemaal met naam noemt en waar hij, getuige diezelfde tekst ook mooie herinneringen aan heeft.

Mijn favorieten, het eerste vijfluik meteen links bij binnenkomst en absolute top is het zevenluik helemaal achterin de zaak. De moeite meer dan waard om wat door te lopen en eens van dichtbij te gaan bekijken. Laat je betoveren door de heldere kleuren, groen, geel en oranje en door de gezichtsuitdrukkingen. Zonder de anderen tekort te willen doen spreekt het zwarte portret in deze kleurrijke reeks mij nog het allermeeste aan. Kijken dus bij Kolste en snel wat want voor je het weet heb je deze kans aan je neus voorbij laten gaan.

Ronald Schulp

10 februari 2010