vier dagen van de week
Nieuws Informatie Deelnemers Contact

Persbericht 14 juli 2010

Tentoonstelling: ‘Aquila Virgula 60°’ van Erik Staman
Lunchroom Kolste, Markt 6, Hengelo
21 – 24 juli 2010


De Hengelose kunstenaar Erik Staman presenteert in de tentoonstelling ‘Aquila Virgula 60°’ een serie van 25 gouaches. In deze gouaches speelt de ‘slash’ of ‘Duitse Komma’ (latijns: virgula) een belangrijke rol. De  ‘slash’ of 'Duitse Komma’ wordt namelijk in het logo van de Deutsche Bank gebruikt. Hoe verhouden banken zich tot de na-oorlogse beeldende kunst? is een vraag die Erik zichzelf stelt.

De Duitse schilder, fotograaf en grafisch ontwerper Otto Stankowski verving in de jaren ’70 van de vorige eeuw in opdracht van de Deutsche Bank het toen nog bestaande logo met de Duitse Reichsadler van deze bank in die van een ‘Duitse Komma’ of in het Engels: ‘slash’.
Stankowski werd toendertijd in zijn constructivistische stijl geïnspireerd door de abstracte kunst van o.a. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Kazimier Malevitsch, Lazar Markovich Lissitzky en Wassilly Kandinsky.
In 1983 stichtte hij de Anton Stankowski Stiftung, die iedere twee jaar (eigenlijk net zoiets als Heartpool vandaag den dag alhier in Hengelo) een prijs toekent aan een persoon of instelling die de scheiding tussen vrije en toegepaste kunst weet te overbruggen.

De serie ‘Aquila Virgula 60°’ is het bescheiden commentaar van Erik Staman op banken en hun kunstcollecties.vier dagen van de week; 10 februari - 24 juli 2010
Lunchroom Kolste, Markt 6, 7551 CG Hengelo

Openingstijden lunchroom Kolste: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00; donderdag 10:00 - 21:00; koopzondagen van 12:00 - 17:00

Website: http://www.vdvdw.nl/
Contact:

Voor uitnodigingen en (e-)flyers zie: http://www.vdvdw.nl/nieuws.html.